Färre vindkraftverk i hamninloppet

Göteborg energi kommer inte att kunna bygga fem av de vindkraftverk som planerades i Arendal och Risholmsområdet i norra delen av Göteborgs hamninlopp.

Miljödomstolen har tidigare stoppat fyra av vindkraftverken och nu väljer Göteborg energi att lägga ner planerna på det enda nya vindkraftverk som godkändes av miljödomstolen.

Göteborg energi har haft stora planer i Arendalsområdet.

Med de redan befintliga vindkraftverken så skulle det bli sammanlagt 17 vindkraftverk i området. Varav Göteborg energi skulle äga och driva två tredjedelar av dem.

Vad som nu kommer att byggas är den riktigt stora vindsnurran på södra Risholmen.

Den invigs i november och kommer att bli över 120 meter hög och med en kapacitet att försörja över 2 500 lägenheter med elström.

Inom överskådlig tid kommer det sammanlagt att finnas 11 vindkraftsverk i omådet.

Det här är en missräkning för Göteborg energi och en av de ansvariga på Göteborg energi för vindkraftsfrågor, Jonas Cognell, säger till Västekot, att man hade sett fram mot en utbyggnad av vindkraftverken i Arendalsområdet. Inte minst då för att man skulle göra detta i samarbete med Volvo som äger en del av marken här ute.

Inom Göteborgs stad finns egentligen ganska lite mark kvar för vindkraftsutbyggand.

Därför planerar Göteborg energi vindkraftsutbyggnad på de orter ute i landet där man inte kommer i konflikt med natur- och miljöskyddade områden.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sr.se