Skuldrådgivare kristiska till nya skuldsaneringsutredningen

Det ska bli enklare och snabbare att få skuldsanering, det föreslår skuldsaneringsutredningen som igår lade fram sitt betänkande.

Om förslagen går igenom så kommer Kronofogdemyndigheten att få större befogenheter att besluta och handlägga skuldsaneringsprocessen än vad man har idag.

Bland annat innebär förslaget att den skuldsatte inte längre behöver gå via kommunens skuldsaneringsrådgivare utan kan hoppa över det steget och gå direkt till Kronofogden för att få en skuldsanering beviljad.

Men Britt Johannesson, skuldsaneringsrådgivare i Västra Frölunda, är rädd att förslaget kommer att drabba dom redan skuldsatta som kan uppleva det svårt att själva gå till Kronogogden.

- De människor vi träffar är i kris vilket gör att vi får bearbeta många lång tid innan de kan ta steget att gå till Kronofogden, säger hon till Västekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista