Dyra notor för festivalarrangörer

Polisen har börjat ta ut full betalning för poliskostnaderna kring arrangemang i Göteborg. Förra året fick arrangörerna rabatt men i år gäller full betalning.

Första konserten var Håkan Hellström-konserten där notan gick på drygt tjugofem tusen kronor. Desto dyrare blir det för arrangörerna bakom West Coast Riot och Metaltown som arrangeras i helgen. 600 000 kronor blir polisens nota.

– Jag tycker det är jättemycket pengar och det är trist att få reda på det tre dagar innan, säger Totte Lundgren som är festivalansvarig.

På Metaltown i helgen kommer bland annat Volbeat att spela och fler än tjugo tusen människor kommer gå på spelningarna ute vid Galoppbanan i Torslanda.

Men med fler människor blir det också fler poliser. Sexhundra tusen kronor är maxbeloppet arrangörerna för West Coast Riot och Metaltown får betala för polisen i år.

Under tiden dom bygger upp festivalområdet är polisen och räddningstjänsten på plats och pratar om säkerheten med festivalansvariga Totte Lundgren.

– Jag är inte motståndare till att betala polisinsatsen, jag tror det är viktigt att de finns här och ger en signal till att det är en seriös festival framför allt till dom yngre besökarna vars föräldrar kan vara oroliga men polisens kostnad är en kostnad som alla andra så det är klart det spelar in.

Sexhundra tusen är ungefär vad ett av dom tio största banden på festivalen kostar, men det är publiken som får betala.

– Vi har väl räknar nånstans att det påverkar biljettpriset med en femtilapp.

Polisen har tagit betalt sen förra året, men då fick alla arrangemang rabatt och betalade 25 procent av vad polisen egentligen beräknade. Det är först i år de får betala fullt ut.

– Vi har ju tagit med en kostnad i vår schablonbudget men vi trodde inte den skulle bli så hög, så ska jag säga.

En av poliserna som är med och tittar på festivalområdet är Martin Fredman, polisinsatschef på Metaltown.

– Vi täcker aldrig våra kostnader ändå. Dom är mycket störra än så här. I form av att transportera undan omhändertagna, berusade, gripna.

Det här beloppet har dom fått den här veckan, är det schysst?

– Det kan väl diskuteras huruvuda dom fått en möjlighet att beräkna det här i sin egen budget. Den är ju den kritiken som vi får naturligtvis, säger Martin Fredman.

Trots de höga poliskostnaderna så tror Totte Lundgren att dom går med vinst på festivalen.

– Det ser ok, vi kommer inte gå back tror vi.

Jonna Burén
jonna.buren@sverigesradio.se