Tregaro ville inte dra upp övergreppen igen

1:38 min

2007 fick Yannick Tregaro i uppgift av sin tränarkollega i ÖIS, Per Crona, att kolla upp övergreppsanklagelserna mot den tidigare friidrottstränaren Viljo Nousiainen. Sedan vi berättade om det i måndags har Yannick Tregaro inte velat kommentera händelsen, men i dagens  berättar han varför han agerade som han gjorde.


– Jag tänker inte då att "oj, det här måste vi gå till medierna med", utan jag pratade hellre med pappan.

Du kände att klubben kunde hantera det här på egen hand?

– Alltså klubben?! Jag kände att pappan och sonen kunde hantera det på egen hand.

När ÖIS 2007 larmades om övergreppen visste Yannick Tregaro redan att fler än han själv varit utsatta och tyckte inte att det fanns någon anledning att dra upp det igen.

– Den dagen Viljo dog så var jag fri och det var ju väldigt skönt. Så tror jag att många kände.

Funderade du på att de andra som utsatts för övergrepp kanske inte kände samma befrielse utan behövde bearbeta det?

– Ja, det har jag tänkt på.

Men även om han fortfarande är delvis kritisk till medieuppmärksamheten kan han se att det finns goda sidor med att övergreppen kommit upp till ytan.

– Det som är bra med att det har kommit ut nu är att andra kan få inblick i det och förstå att man inte är ensam och kanske känna stöd i det.

Han säger också att han gärna är med och jobbar för att skapa större öppenhet och minska riskerna för övergrepp i framtiden.

– Det som jag tycker är viktigt är att man kan prata om hur man kan göra i framtiden. Hur vi kan skapa en bättre öppenhet till exempel, bland tränare. Att vi skapar tränargrupper där vi lär känna varandra bättre och har koll på varandra. Det vill jag väldigt gärna vara med och göra.

Erik Blix
erik.blix@sverigesradio.se

Åsa Welander
asa.welander@sverigesradio.se