Mutdömde Olle Lundgren fick fallskärm i onödan

2:05 min

Kommunala Egnahemsbolagets beslut att ge förre vd:n Olle Lundgren, som dömts till fängelse för grovt mutbrott, avgångsvederlag på nära två miljoner kronor skedde utan att konsultera med juridiskt kunniga. Det kan P4 Göteborg avslöja.

Samtidigt är det flera erfarna arbetsrättsjurister som ifrågasätter beslutet.

– Vi har tagit ett beslut i styrelsen och anser att avtal gäller. Vi tycker att paragrafen om avgångsvederlag är självklar och därför har vi formellt inte konsulterat någon jurist, säger Pelle Berglund, styrelseordförande i Egnahemsbolaget.

Olle Lundgren dömdes i april till ett halvårs fängelse för grovt mutbrott. Detta för att under sin tid som teknisk chef på Poseidon tagit emot tegel gratis från en leverantör.

Dagen innan domen valde hans arbetsgivare Egnahemsbolaget att säga upp honom, och därmed ge honom rätten till nära två miljoner kronor i avgångsvederlag.

Men det hade han inte hade haft rätt till om han istället avskedats med omedelbar verkan, vilket hade varit fullt möjligt, enligt de arbetsrättsexperter som P4 Göteborg talat med.

– Att betala enligt uppsägningsreglerna i anställningsavtalet i en situation där man, enligt min bedömning, i princip har grund för avsked är svårt att förstå, säger Tommy Iseskog, arbetsrättsexpert som Göteborgs kommun själv använt sig av för att utbilda stadens chefer i arbetsrätt.

Egnahemsbolaget motiverade beslutet med att det inte gick att avskeda Olle Lundgren utan avgångsvederlag, eftersom han dömts för en händelse hos en annan kommunal arbetsgivare.

– Den rättsliga processen som pågår mot Olle Lundgren är en situation hos en tidigare arbetsgivare, säger Pelle Berglund.

Men enligt arbetsrättsexperten Kurt Junesjö, tidigare chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, spelar det ingen roll att brottet begicks hos kommunala bostadsbolaget Poseidon.

– När det rör sig om ett så pass grovt brott då visar det att han är olämplig för det jobb han har. Då saknar det betydelse om brottet begåtts under den den egna arbetsgivaren eller inte, eftersom det fortfarande handlar om ett kommunalt bolag. Det är en anledning till avskedande ändå.

P4 Göteborg kan också avslöja att kommunen aldrig konsulterat med en arbetsrättsjurist i ärendet, utan att Egnahemsbolaget, i samråd med bland annat koncernmodern Framtiden AB och politiker i kommunstyrelsen, själva tog beslutet.

– Vi har bara haft positiva synpunkter på Olle Lundgrens arbete på Egnahemsbolaget. Därför anser vi att vi ska hålla avtalet, säger Pelle Berglund

Tommy Iseskog anser att kommunen antingen borde avskedat Olle Lundgren, eller inväntat ett hovrättsdom. Och Kurt Junesjö tror att utgången hade blivit annorlunda om det handlade om andra anställda på kommunen.

– Hade det varit en byggarbetare som stulit en rörtång till ett värde av cirka 300 kronor så hade han rykt direkt. Då hade det direkt funnits anledning till avskedande.

Uppsägning eller avsked?

En uppsägning innebär att den anställde får lämna arbetet med en uppsägningstid och ett eventuellt avtalat avgångsvederlag.

Ett avsked innebär att den anställde tvingas sluta omgående och utan ett eventuellt avtalat avgångsvederlag. Arbetsgivaren har rätt till avsked om den anställde grovt har åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren. 

Samir Bezzazi

031-837611

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.