Mike, Malin och Kosmos Eklöf i området vid Sjöbergen. Foto: Jonna Burén/Sveriges Radio.

Sjöbergens öde skjuts på framtiden

1:34 min

Den omstridda frågan om att bygga bostäder i Sjöbergen fick inget slut idag. Byggnadsnämnden har beslutat att utreda frågan om bostäder ytterligare.

Men snickaren Jan-Åke Andersson tycker att det är rätt att bygga här.

– Nej, men det hade väl vart en härlig miljö helt klart, det tror jag nog. Jag tror det är väldigt många som vill bo här.

Skulle du vilja bo här?

– Ja, det är väl fel att bo här med den utsikten och allting som är här, det är inte helt fel.

Jan-Åke Andersson jobbar just nu nere vid Nya Varvet och tittar upp mot Sjöbergen. En liten bit därifrån promenerar Malin Eklöf med sin hund kosmos i Sjöbergen som ligger vid älvsborgsbron på majornasidan. Hon tycker inte alls det är en bra idé att bygga här.

– Det är så vackert, det är så fint. Mellan trafik och allting finns det här. Som en liten landsort mitt i stan.

Det är fem bostadsbolag som vill veta om det kan vara okej att få bygga i området. Bland dom finns till exempel Skanska och Familjebostäder. Familjebostäder säger att de har en vision om att bygga ekologiskt och att de vill bevara en del av området ändå. Ett exempel är kolonilotter, som är en del av området, även om det inte skulle se exakt ut som det gör idag.

– Ja man kan alltid göra det fint, bevara lite här och var så att det blir ändå det gröna men ändå en fin bostadsmiljö i det hela, säger Jan-Åke Andersson.

Men det gör inte Malin Eklöf:

– Nej jag tror inte det, det skulle ta bort hela känslan med det här orördhet som det är nu. Det är en viss charm i det också att det får vara som det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista