Unika fyrar på Fotö hotas av rivning

1:22 min

Fyra fyrar på Fotö i Öckerö kommun hotas av rivning. Om inte markägarna i samfälligheten kan enas kommer Sjöfartsverket att riva dom.

– Tyvärr är det så att vi inte riktigt har alla med oss ännu, men vi hoppas att det ska gå den vägen och alla vi pratar med är mycket förvånade och säger " Ska de verkligen rivas, det hade vi ingen aning om". Det berättar Bengt Svanholm som är ordförande för Föreningen Ensfyrarnas vänner i Öckerö kommun som arbetar för att bevara dem. 

Fyrfaldigt heter en utställning som har öppnat på Öckerö bibliotek och som inte bara berättar om ensfyrarna på Fotö utan också om fyrar längs den svenska kusten och pampiga fyrplatser utomlands. 

Föreningen Ensfyrarnas vänner hoppas att utställningen, som pågår hela sommaren, ska engagera och resultera i att Ensfyrarna på Fotö bevaras eftersom de är unika i sitt slag. 

– De är viktiga för de har symbolvärde. De byggdes alldeles i slutet på den svenska varvsepoken, säger Bengt  Svanholm. 

– Hela breddningen av den stora inseglingsrännan till Göteborg gjordes på grund av att Arendalsvarvet kom till och Eriksberg producerade väldigt stora tankfartyg. 

– Då behövde man en säker led in till Göteborg och då sattes de upp som kantmarkeringar på den farleden så där ser vi ett symbolvärde som definitivt är värt att bevara. 

– Annars kan man nog tycka att de är ganska oansenliga till utseendet men vi har fått bekräftat av en som har jobbat på sjöfartsverket tidigare att sådana här fyrar finns ingen annanstans. 

– De är byggda stadigt i betong och kommer säkert att stå i många hundra år - hoppas vi, avslutar Bengt  Svanholm.