Länsstyrelsen kritiserar överförmyndare

Överförmyndaren i Stenungsund är inte lämplig för sitt uppdrag. Det anser länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Och därför ska nu Stenungsund tillsammans med Orust kommun, som också haft påroblem med sin överförmyndare, anställa en person som ska sköta överförmyndarskapet för de båda kommunerna.

Länsstyrelsen har vid en granskning av överförmyndaren i Stenungsund funnit allvarliga brister.

Lars Schill - jurist hos länsstyrelsen - säger till nyhetsbyrån TT att han inte är kompetent och har svårt att ta till sig regelverket i föräldrabalken.

Länsstyrelsen är mycket kritisk till överförmyndarens bristfälliga bedömningar i olika ärenden, särskilt mot bakgrund av en skada som en av huvudmännen har orsakats.

Bristerna är så stora att det finns skäl att hos tingsrätten begära att överförmyndarens tvingas sluta, anser länsstyrelsen. Men eftersom mannen, som har uppdraget, själv begärt att få sluta så går länsstyrelsen inte vidare med sin anmälan.

Länsstyrelsen har tidigare riktat skarp kritik mot överförmyndaren i Orust kommun. och nu ska alltså de båda kommunerna tillsammans rekrytera en kvalificerad handläggare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista