Chalmers tappar kvinnliga elever

Allt färre kvinnliga studenter söker sig till Chalmers civilingenjörs- och arkitektutbildningar, i Göteborg.

Efter en topp på runt 32 procent ör fem år sedan är nu dom antagna kvinnornas andel 23-24 procent av dom studerande.

Nedgången drabbar även utbildningar som lockar flest kvinnor: kemiingenjörsprogrammen, teknisk design och arkitektutbildningen.

Ing-Britt Svensson ,Chalmers utbildningschef medger att skolan misslyckats med att visa på möjlighyter och ge kvinnliga förebilder.

Kommunalrådet Ewelina Tokarzcyk (s) , ledamot i Chalmers styrelse, säger att intresset för teknik nog är lägre bland kvinnor men pekar också på den negativa bild som intresserade kvinnor kan få av Chalmers.

Två studerandeenkäter som gjordes i våras gav ingen positiv bild av skolan och kan ha påverkat valet.

Det finns en gammal kultur på grabbiga Chalmers som är svår att bli av med.

Ewelina Tokarzcyk välkomnar rektor Jan-Erik Sundgrens försök att nå jämställdhet genom att utbilda ledare,lärare och stödpersonal.

Man ska informera bättre om Chalmers verksamhet, även på Internet. Studentkårens försök med bättre elevintroduktion bland annat via faddersystemet.

Men för att jämställdhetsarbete ska ha effekt måste det vara långsiktigt och inte ske som enskilda projekt, påpekar hon. Det måste få ta tid att uppnå jämställdhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista