Kungsbacka

Ingen folkomröstning om flyktingar

2:09 min

Det blir ingen folkomröstning om Kungsbackas flyktingmottagning. Sverigedemokraterna blev ensamma om att rösta för sitt förslag i kommunfullmäktige på tisdagskvällen.

Sverigedemokraterna fick däremot ett slags passivt stöd av Roger Larsson i partiet Kungsbackaborna, som ensam lade ner sin röst när fullmäktige avslog motionen.

 – Att man vill avslå den är en sak men inte motiveringen att fullmäktige har fattat ett positivt beslut. Det innebär att man lägger en död hand på möjligheten till folkomröstningar på samtliga frågor där fullmäktige har beslutat positivt.

– Det hade känts bra med en folkomröstning i stället för att vi ska debattera fram och tillbaka. Då hade vi fått svar på frågan hur ska vi ställa oss. Frågan är ju infekterad, men hade man folkomröstat hade vi fått stöd för det ena eller andra resultatet, säger Roger Larsson.

Roger Larsson säger att egentligen lade han ner sin röst bara för att han inte ställer upp på den förklaring som de folkvalda gav till att säga nej till en folkomröstning. Men samtidigt säger han att det hade känts bra om en folkomröstning hade gett politikerna stöd att fatta beslut.

Sverigedemokraterna vill att Kungsbacka ska sluta ta emot flyktingar. Partiet fick kritik av Centerns Ulf Persson för sitt sätt att debattera. Men annars håller Persson med om att själva sakfrågan inte bör sopas under mattan.

– Detta var ju bara ett enda långt angrepp mot dem som har kommit till Sverige. Men jag tycker att under rimliga former så ska man inte vara rädd för att föra den här diskussionen.

Ulf Persson slår dock fast att Centern i Kungsbacka står bakom dagens nivå på flyktingmottagningen i Kungsbacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista