Saab

Oroliga anställda ringer Kronofogden

1:53 min

Nästa vecka är det dags för Saab att betala ut lönerna till företagets anställda, en kostnad på runt 100 miljoner kronor. Samtidigt pågår utmätningsprocessen mot Saab och den har gjort att Saabanställda har blivit oroliga för om lönen kan utebli.

Hans Ryberg, enhetschef på Kronofogden i uddevalla, säger att han har fått motta samtal från flera Saabanställda som har haft frågor om lönen.

En av de anställda på Saab är Grästorpsbon Mattias Larsson och han vågar inte mer än hoppas på att lönen ska komma.

– Det var ju lite lugnande besked som kom från facket för en dryg vecka sedan. Men det har ju hänt en del sedan dess. Jag känner ju mig inte säker på något sätt, men vi får väl se, säger Mattias Larsson.

Hur påverkar det att ni inte vet något om löneutbetalningen?

– Ja, det blir ju en osäkerthet kring allting. Allt från om man ska köpa eller göra någonting. Man får tänka sig för hela tiden, säger Mattias Larsson.

I dag fortsatt utmätningen mot Saab och Kronofogden har en dialog med företaget, enligt kronofogden. Vid midnatt natten till torsdagen gick ytterligare 4,7 miljoner kronor till utmätning.

Mattias Larsson säger att utmätningsprocessen visar hur prekärt läget är för företaget.

– Det är ju ytterligare ett bevis på att läget är allvarligt. Först löneproblem och sedan utmätning – det är en rejäl uppförsbacke vi har framför oss, slår han fast.

Mattias Larsson har jobbat på Saab i 10 år, men alla problem har fått honom att börja kolla efter andra jobb.

– Funderingar har ju börjat komma, det ska jag erkänna. Det känns ju jättetråkigt att det ska behöva gå så långt. Man vill ju gärna att arbetsplatsen ska finnas kvar. Både för kollegornas skull, min skull och regionens skull det är ju en stor arbetsgivare. Men vad ska man göra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista