Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Airport City byggs på Landvetter

"Vi har många gamla godscentraler"
1:16 min

Om två år sätts spaden i marken för en mycket stor tillbyggnad av Landvetter flygplats. Där ska nya logistikcentra byggas och kontorslokaler på flera hundra tusen kvadratmeter. Dessutom ska det uppföras ett köpcentrum som planeras att bli två gånger så stort Frölunda torg.

Luftfartsverkets fastighetsavdelning Swedavia och Härryda kommun kommer att hålla i projekteringen av tillbyggnaden.

– Det handlar om åtskilliga miljarder som alla de inblandade intressenterna kommer att investera i Airport City, säger Bertil Widén som är samhällsbyggnadschef i Härryda kommun.

Men Bertil Widén är inte orolig för att ett så stort köpcentra ska föra med sig en överetablering i StorGöteborg, han menar att det saknas stora köpcentra öster om Göteborg i korridoren mot Borås

– Här finns ju ingenting av den sortens sällanköpshandel som man hittar inne i Göteborg och norr och söder om Göteborg.

Här i öster finns ett stort upptagningsområde, bland annat Borås med sina hundra tusen invånare. Vi har också Bollebygds och Marks kommuner som är tänkbara användare av handel vid Landvettter flyplats, menar Bertil Widén.

Hela projektet Airport City kommer att byggas under den närmsta femton till tjugoårsperioden.

Byggprojektet är uppdelat på fyra olika byggetapper som har formen av en liggande halvmåne runt flygfältets norra del, närmast infarten från Riksväg 40.

Den här halvmåneformen bryts bara på ett ställe och det är vid vid Landvettters norra in och utflygningszon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".