Stor brist på skolpsykologer

2:27 min

När nu skolorna startar runt om i Sverige klarar många grundskolor inte av att uppfylla den nya skollagens krav på att ha tillgång till en skolpsykolog. En av förklaringarna kan vara att det på vissa håll är svårt att rekrytera.

I Jönköping till exempel har det varit vakanser i flera år.

– Det finns ett oerhört stort behov av psykologer på skolorna. Men vi kan inte tillgodose det behovet nu. Det är svårt att rekrytera för vi har ingen utbildningsort i närheten, vi måste locka hit psykologer, säger Susanne Törnvall, chef för elevhälsan i Jönköpings kommun.

I den nya skollagen ställs det bland annat högre och tydligare krav på elevvården i skolan.

– Tidigare har det funnits mer allmänna formuleringar. Men nu ska det finnas skolpsykolog och kurator tillgängligt för alla elever. Det är ett tydligt krav, säger undervisningsrådet Claes-Göran Aggebo på Skolverket.

Men när det gäller skolpsykologer har idag långt ifrån alla elever den tillgången som den nya lagen kräver. En inventering som Psykologförbundet håller på att sammanställa visar att det är få skolpsykologer. I genomsnitt finns det en anställd per 1 500 elever i grundskolan.

– Det behövs omkring drygt 1 000 nya psykologer i skolan för att uppnå en någorlunda kvalitativ nivå. Vi vet att väldigt många kommuner helt saknar psykologer fortfarande. Dels har det inte varit obligatoriskt tidigare. Då har en hel del valt att avstå. Och ibland har det varit okunskap om möjligheterna och nyttan med lagen, säger Psykologförbundets ordförande Lars Ahlin.

Och även om efterfrågan på psykologer på kort sikt kommer att öka med den nya lagen - och göra det svårt för kommuner och huvudmän att leva upp till den tror Lars Ahlin inte att det kommer att behövas fler utbildningsplatser.

Han menar att man redan har utökat antalet platser och utbildningsorter de senaste 15 åren och att effekterna av det ännu inte fullt ut visat sig.

Men i Jönköping, där det nu saknas tre skolpsykologer för grundskolan, fortsätter man att annonsera.

– Vi annonserar varje termin för att försöka rekrytera, säger Susanne Törnvall på Jönköpings kommun.

Rebecka Montelius

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.