Alla kommunanställda får cykelrabatt

Göteborgs 48 000 kommunanställda kan nästa år utnyttja nya cykelförmåner. De anställda kan välja mellan rabatt på en ny kvalitetscykel, eller att leasa en - och dessutom få service betald.

Vid tidigare försök har intresset varit svalt i kommunen, men den rödgröna kommunledningen låter ändå alla anställda ta del av erbjudandet. 

-– Förhoppningsvis får det såna effekter att det sprider sig snarare än att vi ser begränsningarna i det. Blir det en stor framgång betyder det att det är värt att lägga till mer pengar i den här verksamheten. För det är för oss ett viktigt mål att ändra resvanor, säger Mats Pilhem (V). 

I flera år har 110 anställda på kommunens trafikkontor kunnat få förmånscykel, men bara tre har utnyttjat förmånen. En förklaring sägs vara att många redan har bra cyklar. Desto fler har utnyttjat den fria cykelservicen upp till 1 500 kronor om året, en förmån som efter beskattning är värd 1 000 kronor. 

Inköpsrabatten på en ny cykel beräknas också efter beskattning till 1 000 kronor för den anställde, medan en leasad cykel, ett hyrköp, knappast lönar sig. Det kan däremot vara ett sätt att dela upp betalningen för en dyrare cykel - kanske en elcykel.

Kommunen motiverar förmånen med de anställdas arbetsresor men av integritetsskäl kommer inte cykelanvändningen att kontrolleras. 

Skulle ett par tusen anställda nappa varje år beräknas kommunens kostnad till runt 5 miljoner kronor om året. Moderata oppositionsledaren Jonas Ransgård tycker att förmånen kostar för mycket för kommunen. 

-– Den blir ganska dyr och vår erfarenhet från trafikkontoret som har kört det här ett tag visar att intresset är väldigt litet, säger han. 

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista