Volvo ej med i stor elbilsupphandling

1:32 min

Sveriges största biltillverkare Volvo är inte med i leken när det gäller en jätteupphandling av elbilar och elhybrider. I stället är det andra märken som dominerar i vad som skulle kunna bli genombrottet för eldrivna fordon i Sverige.

– Vi har idag inga tillräckligt billiga produkter ett erbjuda i upphandllingen, säger Volvo personbilar Sveriges presschef Bo Larsen

Upphandlingen är värd mellan 1,5 och 2 miljarder kronor och har initierats av Stockholms stad och Vattenfall. Totalt är det 303 kommuner, landsting, bolag och statliga myndigheter som är med i upphandlingen, som nu är i sitt slutskede.

– Det finns tillverkare som vill vara med i framkanten och för dem är det nog viktigt att vara med i upphandlingen. De vill ju ha en stor marknad initialt.

Det säger Sten Carlsson universitetslektor på institutionen för energi och miljö vid Chalmers.

– Sedan finns det andra som kommer senare. För dem är det kanske inte viktigt att vara med exakt just nu men om några år vill de säker vara med, säger Sten Carlsson.

Målet är att ha ett avtal klart i oktober och att ungefär 5 500 elbilar och elhybrider ska köpas under en period på totalt fyra år.

Men att Volvo inte är med i denna jätteupphandling och inte har några färdiga elbilar eller hybrider att presentera redan idag ser inte Bo Larsen som något problem.

– Den produkt som vi kommer att presentera är mycket , mycket mer avancerad än de elbilar och elhybrider som finns i dagsläget. Vi är övertygade om att Volvo som varumärke är mer betjänt av att presentera en förstklassig produkt än någonting så är lite halvfärdigt.

Åsa Welander
asa.welander@sverigesradio.se