´Friidrotts-VM i Sydkorea

Alhaji Jeng rev ut sig i försöken

3:29 min

Alhaji Jeng tog sig inte vidare till stavhoppsfinal. En tidig rivning på 5.35 var skillnaden för örgrytehopparen som slutade på en 17e plats. 

– Jag visste att jag var tvungen att hoppa årsbästa eller tangerat årsbästa idag och nu lyckades jag inte, så lite besviken är jag, säger Jeng till Radiosporten.

29-åriga Alhaji Jeng hade två rivningar på 5.60 och försökte i sista hoppet på 5.65 men rev på uppvägen.

– På första försöket sprang jag bara igenom och andra kom jag lite för nära i ansatsen. I tredje hoppet blev staven lite för mjukt så det räkte inte hela vägen. 

Jeng slutade på en 17:e plats i kvalet men var närmast att ta sig vidare. 5.50 utan rivningar hade räckt för en final för Jeng men svensken rev sitt första försök på 5.35 och missade avancemang.

Även den regerande världsmästaren från Berlin, Steven Hooker, missade final. Australiensaren som haft stora skadeproblem rev ut sig direkt på 5.50.

Radiosportens expert Miro Zalar tycker att Jengs missade final är stor besvikelse.

– Alhaji har en mycket högre nivå än vad han visar idag. Det ska inte vara så att man inte kan ta höjder runt 5.60 när man normalt sett borde vara uppe på 5.80-nivå.

Sedan fotskada förra säsongen har Jeng har stora bekymmer att komma tillbaka. Men för drygt en månad sen så lossnade med resultat på 5.50 och 5.60 men det har inte blivit något ytterligare lyft fram till VM.

– Det tycker jag är en besvikelse. Jag räknade med honom i final och att det skulle ordna sig på en månad, säger Zalar. Nu kommer det bli väldigt tufft för Jeng att nå OS nästa år. Konkurransen kommer vara mycket högre och det kommer säkert krävas hopp kring 5.75 bara för att kvala in.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Alexander Klaar
alexander.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista