Gröna resplaner ska öka kollektivåkandet

Idag kör 97 procent av de som handlar på köpcentrumet i Bäckebol i Göteborg bil dit - och fler bilresenärer lär det bli när IKEA öppnar sitt nya varuhus på onsdag den 8 september.

Göteborgs kommun har tillsammans med IKEA och även Coop Forum i Bäckebol upprättat så kallade gröna resplaner - de vill få fler kunder och anställda att åka kollektivt eller cykla.

Anders Rooth, miljöchef på trafikkontoret i Göteborg, tycker arbetet med gröna resplaner går långsammare än vad han tänkt sig och säger att en lagstiftning på området skulle underlätta.

Många kör bil till köpcentrumet i Bäckebol och det är ju rätt naturligt att göra det när man ska handla möbler och andra stora saker, men Anders Rooth på trafikkontoret hoppas ändå att fler ska välja buss i framtiden när företagen utvecklar sin hemkörningsservice.

Och nu inför öppnanet av IKEAs nya varuhus har de två busslinjer som går förbi köpcentrumet fått mer tillgängliga hållplatser och tätare turer. Varuhuschefen på IKEA i Bäckebol, Hans Mattsson, tycker gröna resplaner är bra och tycker arbetet kommit ganska långt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista