Hotade politiker behöver mer stöd

Hot och trakasserier är vardag för många politiker.

På en konferens igår i Göteborg samlades både region- och kommunpolitiker för diskutera allt ifrån hot till livet och trakasserier som att bli utsatta för äggkastning.

Peter Schuckink Kool, stadsdelsnämndspolitiker i Göteborg och Arne Heldtander, chef för stadskansliets grupp för säkerhet och beredskap.  

Kommunförbundets rundfrågor till svenska kommunalpolitiker visar att hoten från dom rasistiska grupperna faktiskt har minskat på senare år.

Däremot ökar dom hot som har att göra med nedläggningar av vårdcentraler och stängda akutmottagningar. Roland Andersson socialdemokrat, ordförande i styrelsen för Västra Götalandsregionen berättade att han i vintras fick höra på sin telefonsvarare att han kanske inte skulle leva till nästa val.

Det hotet blev polisanmält och resulterade i att regionen nu har byggt upp kontakter med polisen med mycket snabba larmvägar . Något som uppenbarligen fattas i Göteborgs stad, där Peter Schuckink Kool efterlyste ett direktnummer för hotade politiker.

Arne Heldtander, chef för stadskansliets grupp för säkerhet och beredskap, sa att man står till tjänst med telefonnummer och råd , men höll med om att man kan behöva utveckla stödet till politikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista