Facken väntar med konkursansökan

1:16 min

Under hela morgonen har de olika fackklubbarna på Saab automobile suttit i möten. IF Metall och fackförbundet Ingenjörerna meddelar att de avvaktar med en konkursansökan mot Saab.

 En efter en har fackförbundens toppar kommit till Trollhättan. I går flög IF Metalls Stefan Löfven till Trollhättan, Unionens Cecilia Fahlberg är på plats och under förmiddagen har även Ledarnas Annika Elias kommit hit. I går höll medlemmarna i Sveriges ingenjörer ett möte där man kom fram till att man står bakom en konkursansökan och att det i så fall ska ske tillsammans med de andra fackförbunden.

Men när en konkursansökan kommer att lämnas in finns än inga besked om, bara tidigare uppgifter om att facken inte kan vänta mycket längre. Omkring 3 400 Saab-anställda har nu varit utan lön i två veckor.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven och lokale klubbordförande Håkan Skött skriver i ett pressmeddelande att fackförbundet avvaktar med att begära Saab i konkurs.

"Medlemmarna anser att vi ska pröva alla möjligheter för företagets fortlevnad innan vi begär företaget i konkurs. Efter samtal med företagsledningen anser vi att det fortfarande kan finnas möjligheter att lön kan utbetalas de närmaste dagarna", skriver de.

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer sitter still i Saab-båten i varje fall fram till måndag när det gäller frågan om konkursansökan.

– Vi avvaktar till måndag, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörers industriavdelning, till TT.

Hon säger också att om inga andra möjligheter finns har de fått mandat för att begära Saab i konkurs.

Även om en konkursansökan tycks komma allt närmare lever fortfarande hoppet. Bland annat hos kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, socialdemokraten Paul Åkerlund.

– Det är ett knepigt läge, men jag tillhör nog dem som tror att det går att lösa det här, säger Paul Åkerlund, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Trollhättan.

Hur känns det då att höra alla förståsigpåare som säger att det här är kört?

– Det har jag hört i många år nu så det får man lägga åt sidan.

Andreas Kron

Ekot i Göteborg i samarbete med P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista