Fosterhemsbarn utan pengar

1:20 min

Det blir inga pengar till de tusentals människor som for illa i fosterhem på 1900-talet. Därmed går regeringen emot ett tidigare utredningsförslag som tidigare iår föreslog att de före detta fosterhemsbarnen skulle få en offentlig ursäkt och en ersättning.

Det uppger äldreminister Maria Larsson för TT.

Enligt regeringen går det inte att på ett rättvist och rättssäkert sätt att betala ut ersättning till dem som utsatts för vanvård.

Ett av regeringens argument till att inte betala ut ersättning är att den bara skulle omfatta människor som utsatts för vanvård under åren 1920-1980.

-Det spänner över en väldigt lång tid. Och vi vet att människor och grupper i Sverige farit illa under den här perioden. Och det gör det svårt att särbehandla en grupp, säger hon.

Om gränsen för ersättning skulle dras vid 1980 innebär det att människor som utsatts för övergrepp senare diskrimineras.

-Det skulle kunna innebära att en ung person som utsatts för övergrepp 1983 inte får den ersättning som den som utsatts för samma sak 1953, säger Maria Larsson.

Christer Selander från Göteborg var placerad i fosterhem under sammanlagt 6 år på 1960-talet och han är idag riktigt besviken.

-Det känns för jävligt och jag förstår inte regeringens argument, säger Christer Selander.

-Jag känner mig tom o besviken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista