Luftföroreningar ger bestående skador hos barn - visar ny forskning

Barn som utsätts för luftföroreningar, speciellt bilavgaser, riskerar att få bestående skador på lungorna, även om halterna av luftföroreningarna inte är särskilt höga. Det visar en amerikansk undersökning.

Lars Barregård, professor och överläkare på miljömedicinskt centrum vid Sahlgrenska universitetssjukhus, säger att det som är nytt i studien är att den visar att skadorna består ända upp i vuxen ålder.

Studien är gjord i Usa och Kalifornien, där luftföroreningarna är mer omfattande än i storstadsområdena i Sverige, men man kan tillämpa resultaten på svenska förhållanden även om effekten är mindre, menar Lars Barregård.

Det man kan göra själv för att förbättra situationen om man bort i ett storstadsområde är att

låta bli att röka, säger barregård, och så kan man försöka undvika att bosätta sig i de områden där halten av luftföroreningar är som högst. Men även samhället kan se till att luftföroreningarna minskar och att inte bygga bostäder i de mest förorenade områdena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista