Försvaret fortsätter söka efter misstänkt ubåt

1:26 min

I dag fortsatte Försvarsmakten sina sökningar i vattnet väster om Göteborgs hamn efter det som kan vara en ubåt eller som också kan ha en naturlig förklaring. I går var ribbåtsföraren Marcus Söderborg ute och körde och såg något underligt väster om Älvsborgs fästing vid hamninloppet.

– Vi startade vid Lindholmen vid 10.00 igår med ett gäng som skulle ut med de här ribb-båtarna som vi pysslar med. Vid 1030 passerade vi Älvsborgs fästning och även Knippelholmen som ligger strax ovanför. Där ser vi ett större föremål som ligger i vattnet. En till en och en halv meter i omkrets, runt format, blågrått mörkt, som precis när vi är i höjd med det, så försvinner han ner. Vi tittar på varann, jag och Lars som är i båten och rycker på axlarna och undrar var fasiken var det där då.

– Man såg inga periskop eller så där, utan det vi kunde konstatera både jag och Lasse var att det var ingen säl, det varingen tumlare, vilket vi ser väldigt ofta ute på sjön då. Så någonting var det som jag inte sett förut.

Försvaret fortsatte sitt sökande väster om Göteborgs Hamn med sammanlagt två hundra personer. Jimmie Adamsson är informationschef 3:e Sjöstridsflottiljen:

– Vi fortsätter vårt sökande. Det har vi gjort under natten och vi kommer att fortsätta en tid till här. Det beror lite grand på eventuella resultat och annat. Vi fortsätter söka förutsättningslöst - alltifrån det ska vara en misstänkt främmande undervattenfarkost till att det ska vara naturliga orsaker. Vi är öppna för alla möjligheter.

Något slags genombrott?

– Nej ingenting. Inget resultat och inget jag kan delge media i så fall. Ingenting.

Hur mycket folk hur många fartyg ligger ute och söker?

– Vi har ett antal fartyg och ungefär två hundra personer som håller på med detta nu.

Hur seriöst tar ni detta?

– Vi tar det fortsatt på stort allvar. Uppgiftslämnaren som vi grundar det här på är ju fortsatt trovärdig. Sen tar man diskussioner hur länge ska man hålla på. Men vi jobbar på kämpar på och besättningen är vid gott mod och jobbar på.