Demonstration

Cyklister vill ha mer kollektivtrafik

1:00 min

En klimat demonstration på cykel genomförs idag i centrala Göteborg.

Med början klockan ett kommer c:a fem hundra cyklister att cykla från Bältesspännarparken till Götaplatsen och tillbaks.

Bakom demonstrationen står miljörörelsen i Göteborg.

Huvudkraven är fortsatt utbyggnad av kollektivtrafiken och stopp för bygget av Marieholmstunneln -säger Agneta Carlsson från Naturskyddsföreningen.

--Det känns väldigt hoppfullt,de ska bli roligt att cykla,och se också olika roliga typer av cyklar.Jag tror folk har lite roliga hemmabyggen som jag hoppas de tar ut idag.Och vi kommer också ha musik här så det blir en folkfest.Cyklarna får ta plats i stan så att det blir en avgasfri innerstad idag.

En av syfterna med demonstrationen är att stoppa bygget av Marieholmstunneln. Är det realistiskt?

– Önska kan man och arbeta för det kan man och jag hoppas att tiden verkar för att vi ska få en majoritet som inser att det är en dålig idé att bygga den här tunneln, säger Ulf Kamne miljöpartist och ledamot i kommunfullmäktige.

Och han är inte rädd att cykeln demonstrationen kommer att skapa trafikkaos i centrala Göteborg.

– Nej,vi har ju sökt och fått ett polis tillstånd och polisen är här och stänger av trafiken.Vi har själva minst trettio demonstrationsvakter som ska se till att vi håller oss på mattan. Och vi har bestämt att när vi cyklar så ska vi släppa fram kollektivtrafiken hela tiden så vi väntar när det kommer spårvagnar eller bussar så det tror jag inte ska bli några problem säger han vidare.

Maria Wendehög

#link=235781#
031-837579

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.