Anneli Hulthén (S).

Viktigt att inte vräka barnfamiljer

1:18 min

Nio barnfamiljer blev vräkta i Göteborg under första halvåret enligt statistik från kronofogdemyndigheten.

Kommunens egna undersökningar visar att det kan vara dubbelt så många barn som vräks.

Stödet för vräkningshotade barnfamiljer varierar i olika stadsdelar och hos olika hyresvärdar och nu vill en enig kommunledning ta fram nya gemensamma riktlinjer.

Socialdemokraten Anneli Hulthén hoppas också få med privata hyresvärdar.

– Vi kommer naturligtvis att ha en dialog med dem, men det är de kommunala bostadsföretagen som vi kan ha en större dialog med, eftersom vi ofta sitter som beslutsfattare i deras styrelser, säger Anneli Hulthén (S).

Varför behövs det?

– Det behövs eftersom vi ser att det finns barn som blir vräkta, trots att vi inte har en önskan att man ska bli det. Och då får vi se till att försöka komma till rätta med det så långt vi kan.

Nu säger analysen i beslutsunderlaget att ibland är det kanske nödvändigt att det går till vräkning fast det är barnfamiljer. Vad säger du om det?

– Jag tycker i alla fall man ska undvika så långt det är möjligt att barn blir vräkta.

Kan du lova att det inte kommer att ske i Göteborg?

– Det kan jag inte, för det handlar om...När du går ner på enskilda fall kan det handla om väldigt komplicerade situationer. Men vi måste våga uttala att det är vår ambition att så många som möjligt har tak över huvudet, någonstans att bo och slipper bli vräkta.

Kan man tolka det som att den ambitionen inte finns idag?

– Så kan man ju också uttrycka det, men vi förtydligar riktlinjerna. Vi säger att det inte bara är en fråga för stadskansliet att följa, utan också för våra kommunala bostadsföretag, säger Anneli Hulthén (S).

Roger Blomqvist

031-837617

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.