Oljan på Tjörn

Vinden kan försena saneringen

0:41 min

Kustbevakningen har nu tagit upp över 110 000 liter olja vid Tjörn. Kustbevakningens arbete är koncentrerat till området runt Härön, men vädret kan ställa till det för saneringsarbetet av oljeutsläppet.

Tilltagande frånlandsvind riskerar nämligen att föra ut oljan till havs och Kustbevakningen har därför utökat sin insats för att påskynda arbetet.

Fyra så kallade strandbekämpare arbetar med att ta upp oljan och flera av Kustbevakningens oljesaneringsfartyg är också på plats.

-- Vi håller på och förstärker upp organisationen, så det kommer ytterligare fartyg för att hjälpa till, säger Carl-Gustaf von Konow, befälhavare på oljesaneringsfartyget KBV 051, till P4 Väst.

Jonas Åkerlund på Kustbevakningens ledningscentral i Göteborg kallar utsläppet för en katastrof.

– Det är ingen vacker syn när oljan kletar på klipporna och i hamnarna. Det ser skrämmande ut, tycker jag, säger han.

Oljeutsläppet påverkar i högsta grad fåglarna i området, som riskerar att dränkas i olja och dö, och även sälar har drabbats.

– De fåglarna vi såg, var mer eller mindre påverkade av olja allihop. Jag kan tänka mig att det rör sig om rätt stora antal om man sedan åker runt på skären. Jag är rädd för att det riktigt mycket fåglar, säger Tommy Järås från Fågelcentralen i Göteborg.

Fortfarande vet man inte varifrån oljan kommer, men det finns misstankar om att den kommer från en kollision på danskt farvatten för en vecka sedan.