oljeutsläppet

Saneringen kan bli långvarig

1:42 min

Saneringen efter det stora oljeutsläppet utanför Tjörn kan behöva fortsätta året ut. Hittills har 225 kubikmeter olja tagits upp.

Stränder, klippor och fåglar har kletats ner av utsläppet, men än så länge handlar det om att ta upp den olja som fortfarande flyter omkring i vattnet.

– Det är väldigt mycket olja kvar. Framför allt är det olja som sitter fast, fastklibbat på öarna och i ytterskärgården, förklarar Carl-Ian Bissmark, räddningschef i Tjörns kommun.

Det var i torsdags de första rapporterna om oljan utanför Tjörn kom och sedan dess har saneringsarbetet varit i gång - något som försvårats av väderomslagen.
– Vi hade västlig vind när det här drog in, vi har en ostlig vind nu, vilket gör att den oljan som vi inte hade hunnit länsa in har börjat röra på sig igen.

Oljeutsläppet är det största på över 20 år och värst drabbat är västra Härön utanför Tjörn. Det är fortfarande oklart varifrån oljan kommer men ett av de främsta spåren i utredningen är den fatygskollision som inträffade utanför Danmarks västkust för en dryg vecka sedan. Först fyra dagar senare informerades den svenska Kustbevakningen om olyckan.

– Vi här på ledningscentralen kände inte till mycket alls om det utsläppet, säger Ragnhild Bussqvist, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Borde ni ha känt till utsläppet?
– Ja det kan man säga, det borde vi ha gjort.

Hittills har 225 kubikmeter olja plockats upp ur havet - motsvarande ungefär tre lastbilscontainrar - men lika mycket olja kan finnas kvar i vattnet och Tjörns kommunchef Bo Svensson är kritisk till att de inte i förväg nåddes av något larm om att det kunde vara olja på väg.

– Möjligen kan jag väl anta att man hade kunnat begränsa konsekvenserna om man hade fått kläm på detta tidigare. Men det är en fråga som vi får rota i när det här saneringsarbetet är överståndet, att se hur vi kan förbättra kommunikationen mellan länder och mellan myndigheter och så vidare.

Åsa Welander
Lasse Nilsson