Kattunge räddades från vattenröret

Fem rörmokare krävdes men till slut gick det vägen.

– Den rev mig när jag lyfte i den, så den mår nog bra, säger Christoffer Bidestedt, som var den som tog upp katten ur röret.

– Rörmokarna lockade fram katten till en brunn och fick tag på den. Katten var lite tilltufsad, men vid gott mod och skulle till veterinär för inspektion. Det säger Jonas Lissel vid kommunala Göteborgslokaler till P4 Göteborg.

Kattens jamanden hördes av personalen i en av livsmedelsbutikerna på torget, som sedan larmat fastighetsägaren. Först trodde man att jamandet kom från en vägg.

Med hjälp av kameror lyckades man lokalisera katten, men VVS-teknikerna lyckades först inte få ut katten.

Röret är drygt 30 centimeter i diameter i mynningen där katten kröp in, men där katten befann sig smalnade röret av och är cirka 15 centimeter i diameter.

Räddningsarbetet följdes av ett stort medieuppbåd och arbetet leddes från en teknikerbuss där man bland annat kan följa katten på video.

Kattungen kunde röra sig i röret, och räddningsarbetarna försökte få den att gå åt det håll som själva dagvattenbrunnen låg för att sedan kunna lyfta upp den. Vilket alltså lyckades till slut.

Troligen har katten ramlat ned i den cirka en och en halv meter djupa brunnen när locket var borttaget, och sedan krupit in i röret.

TT/SR