40 000 kronor för att göra ingenting

1:28 min

Medan arbetslösa måste söka jobb över hela landet för att få a-kassa så kan kommunalråd som avgått luta sig tillbaka på en visstidspension fram tills ålderspensionen.

De är undantagna från arbetslinjen.

En undersökning som Sveriges Radio har gjort visar att 30-talet före detta heltidspolitiker i Göteborgsområdet (Göteborg och elva kranskommuner) har förmåner som inga andra.

Bina Hemmat däremot måste göra ett nytt besök till Arbetsförmedlingen. Han är egentligen planarkitekt.

– Men nu går jag en kurs för att bli klassmorfar - en vuxenresurs i skolan, säger Bina Hemmat

Det tar heltidspolitiker tolv år att tjäna in till maximal visstidspension.

Om de fyllt 50 år när de röstas bort eller avgår så utfaller pensionen utan krav på att direkt ta ett nytt arbete. En ny lön kan sänka pensionen.

Av alla tillsvidarepensioner som betalats ut i Göteborgsområdet sedan 2009 har moderaten Agneta Granberg den högsta. Den föll ut när hon i höstas själv bestämde sig för att avgå efter 20 år som kommunalråd i Göteborg.

– Ja, det gjorde den eftersom jag inte hade ett arbete att gå tillbaka till.

Agneta Granberg får 40 396 kronor i månaden före skatt. En månatlig summa som hon kan lyfta fram till pensioneringen om fem år.

– Ja, egentligen är det väldigt mycket pengar. Det motsvarar nästan två månadslöner för en vanlig undersköterska. Det får en att fundera särskilt med tanke på att man inte måste arbeta eller ta uppdrag. Men det är inte alltid lätt att få folk att ställa upp som politiker över huvud taget för man är osäker på vad man utsätter sig för i den politiska rollen, säger Agneta Granberg.

– Man behöver någon form av trygghet när man släpper sitt arbete och går in i politiken för förtroendet omprövas ju vart fjärde år. Jag fyllde 60 i år och är uppe i den åldern när det är svårt att få jobb.

Men arbetsmarknaden för kommunalråd är inte riktigt så hopplös, enligt Arbetsförmedlingen.

– Har man jobbat som kommunalråd och inte gjort bort sig fullständigt så har man lättare att få jobb nästa dag jämfört med någon som är helt okänd, säger en kvinna på arbetsförmedlingen som vill vara anonym.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se