Förarlicenser för poliser

Mellan 1997 och 2007 var polisbilar inblandade i 1 800 personskadeolyckor. På tok för många, tycker Jörgen Lundälv som är docent i trafikmedicin. Nu efterlyser han regelbundna tester för poliser.

– Varje polis måste lägga handen på hjärtat och svara på frågan: Har jag förmågan, kan jag köra? Om inte så tycker jag man ska gå till sitt befäl och säga nej, jag kör inte, säger Jörgen Lundälv.

Jörgen Lundälv har länge forskat om polisbilsolyckor. Han är kritisk till hur poliserna tränas i bilkörning och menar att det höga antalet olyckor beror på för dålig träning. Han anser därför att polisen ska införa licenser för bilkörning, på samma sätt som det krävs licens för att bära skjutvapen. Martin Karlsson på polisen i Västra götaland säger att det inte är bra med så många bilolyckor , men säger att det finns många praktiska problem att lösa innan man kan införa en licens.

– Det är många som behöver det här, och det ska passa in i den ordinarie verksamheten tillsammans med en hel del andra utbildningskrav. Så det ska till både tid och möjlighet för att kunna genomföra det, men visst vore det bra med en sådan ordning, säger Martin Karlsson på polisen i Västra Götaland.

2013 startar en nationell polisbilsförarutbildning, men Jörgen Lundälv menar att det behövs regelbunden fortbildning. Och Jörgen Lundälv går till och med så långt att han varnar för polisbilar i trafiken:

– Jag skulle vilja säga att när du ser en polisbil där ute, så ska du se upp.

Morris Wikström