Ny rättegång mot Mijailovic

Det blir en tredje rättegång om mordet på utrikesminister Anna Lindh. Högsta domstolen (HD) beslöt på måndagen att bevilja prövningstillstånd i målet mot Mijailo Mijailovic. HD har inte motiverat sitt beslut.

Såväl riksåklagaren (RÅ) som Mijailo Mijailovic har klagat på hovrättens dom. RÅ vill att påföljden ändras till livstids fängelse medan Mijailovic vill bli friad från mord på Anna Lindh.

Det är experternas olika bedömning av Mijalovics hälsa som fick RÅ att driva målet vidare. Riksåklagaren Fredrik Wersäll anser att Mijailovic blev särbehandlad när han dömdes till rättspsykiatrisk vård i stället för livstids fängelse som är den normala påföljden för mord.

Enligt Wersäll är bilden av Mijailovics psykiska hälsa för splittrad för att man ska döma honom till rättspsykiatrisk vård. Mijailovic vill i första hand bli helt frikänd från mordet. Om HD ändå anser att han hade uppsåt att döda Anna Lindh vill han att brottet ska bedömas som dråp.

Högsta domstolens beslut var det första som avser en begäran från riksåklagaren sedan lagen ändrades den 1 juli. Genom ändringen är HD inte längre skyldig att ta upp ett mål som riksåklagaren överklagat utan ska göra en självständig bedömning av fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista