AIK - Frölunda 1-0

Ett poäng till Frölunda

1:36 min

Det var målvakternas kväll på Hovet när AIK tog emot Frölunda i en tidig seriefinal. Både Viktor Fasth och och Frederik Andersen storspelade och höll nollan under hela matchen, som AIK vann på straffar.

– Jag vet inte om han blir lite lurad av första skottfinten och sätter sig tidigare. Det var i alla fall oerhört skönt att den gick in, jag tycker att vi är värda vinsten, säger AIK:s straffhjälte Robert Rosén till Radiosporten.

Elitseriens bäste målvakt stod i ena målet, den näst bäste i det andra -inte undra på att det blev målsnålt. AIK hemmaslog Frölunda med 1-0 efter straffar.

"Vill man se mål får man gå på hockey". Glöm det gamla uttrycket. I alla fall om målburarna vaktas av elitseriens två bästa målvakter.

I lördagens tidiga seriefinal på Hovet stod Viktor Fasth som vanligt i AIK-kassen. Enligt statistiken är han seriens näst bäste målvakt så här långt den här säsongen, och hans ende överman - Frölundas danska nyförvärv Frederik Andersen - fanns i motståndarburen.

Efter två perioder hade AIK avlossat 13 skott mot Andersen och Frölunda 17 skott mot Fasth - men ställningen var fortfarande 0-0.

Visst, om sanningen ska fram var många av avsluten halvchanser. Men de båda succémålvakterna fick också visa vad de går för. Som när Andersen i mittperioden gjorde en riktigt vass benparad på Robert Roséns skott och såg till att hemmapublikens måljubel fastnade i halsen.

Trots bra lägen för båda lagen, bland annat i numerärt överläge, fortsatte Andersen och Fasth att mota varenda puck som kom i deras väg i slutperioden. 0-0 stod sig också i förlängningen - i straffläggningen fixade sedan Robert Rosén bonuspoängen till AIK.

– Vi gör ju ingen dålig match, men vi skjuter alldeles för lite och har för lite folk på mål, säger Frölundas Per-Johan Axelsson till Radiosporten.

Radiosporten
radiosporten@sr.se