Extrapengar gav inte mindre barngrupper

1:32 min

Göteborgs skolor och förskolor brottas med problem som färre godkända elever och större barngrupper, trots vallöften och extrasatsningar. Det får nu kommunledningen att härskna till och kräva bättre uppföljning.

– När vi säger att vi satsar mycket pengar på förskola och skola vill vi också kunna visa för medborgarna att det händer. Naturligtvis finns det otroligt många hål att fylla i stadsdelarna. Men är det ett speciellt område vi har prioriterat vill vi att pengarna går dit, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S).

Hon är missnöjd med att 200 miljoner kronor extra till förskolan förra året inte minskade grupperna, som det rödgröna styret lovade inför valet. En färsk kvalitetsrapport visar att personaltätheten inte ändrades utan låg kvar på 5,2 förskolebarn per anställd, som året innan.

Rapporten pekar också på andra problem. Förra året minskade andelen godkända elever i grundskolan och grupperna på fritidshemmen är större än någonsin, runt 30 barn per avdelning - ett par barn fler än året innan.

Alltför få som har rätt till modersmålsundervisning får det. Kommunledningen säger att den vill höja kvalitén, men ligger hela tiden några steg efter.

– Ofta kommer redovisningarna när året redan har gått och det är för sent för oss att reagera, säger Anneli Hulthén (S). Och kommunledningen ska nu kräva in redovisningar redan på våren för att kunna påverka nästa års budget.

Den borgerliga oppositionen vill se en helt annan lösning: öronmärkta pengar till skola och förskola som stadsdelarna inte kan tulla på.

– Ansvaret för skolan ska ligga centralt i staden, helt enkelt. Därför att det ska inte ha någon betydelse var man bor, vilken skolan man får, säger Helene Odenjung (FP).

Roger Blomqvist

031-837617

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.