Inga hus ska byggas i Sjöbergen

Stadsbyggnadskontoret tar  tillbaka det hårt kritiserade förslaget att bygga bostäder på Sjöbergen natur- och rekreationsområdet som ligger mellan Älvsborgsbron och Röda Sten i Göteborg. 

Stadsbyggnadskontoret anser att rekreations- och naturvärdena väger tyngre än behovet av bostäder i området. När byggnadsnämnden sammanträder den siste i denna månad läggs planerna på utbyggnad ner.

Byggnadsnämndens ordförande Mats Arnsmar säger i en kommentar till P4 Göteborg att området inte passar sig för bostadsbyggande.

Han nämner svårigheter med att dra fram gator till området, samt det olämpliga med bostäder intill den hårt trafikerade Älvsborgsbron och Röda Stensmotet.

Han säger också att den starka opinion som är emot exploatering av Sjöbergen har påverkat kontorets och politikernas inställning i frågan.

Kent Öberg sitter i Sjöbergens brukarråd och han kan ännu knappt tro på beskedet från Stadsbyggandskontoret om att Sjöbergen får vara kvar med sina kolonilotter och duvslag.

– I fall det är så så låter det som ett alldeles underbart beslut, säger Kent Öberg. Jag kan nu tala för samtliga Sjöbergens fem föreningar. Jag hoppas att de tänkt till och sett till vad göteborgarna tycker, tänker och behöver och det är ju grönområden.

--Grönområdet här i Sjöbergen är ju unikt, anser Kent Öberg. Vi har ju kustlinjen, skogen och odlingslotterna. Det är såpass mycket folk som är här uppe och använder området dels skogen och dels kusten och allt däremellan. Så jag tycker att området är unikt.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista