Sex månaders stopp på Saab

1:34 min

När Saabfabriken nu varit tyst i sex månader börjar en del Trollhättebor vänja sig vid tanken att det kanske inte blir någon fortsättning även om hoppet fortfarande finns kvar.

– Vi har ju hoppats länge nu och samtidigt smyger det in i ens medvetande att det kan bli så att de får stänga igen, säger Malin Lindström, fastighetsmäklare i Trollhättan, som märkt att det blivit lite trögare att sälja framför allt dyrare fastigheter i Trollhätteområdet.

Hur tror hon det kommer bli om Saab tvingas slå igen?

– Det kommer nog att bli en liten lamslagning ett kort tag i alla fall, men jag tror vi kommer att klara det, säger Malin Lindström.

Tanken smyger sig alltså på hos en del att det kanske det trots allt kan finnas ett slut på sagan om Saab även om förhandlingar om Saab framtid fortsätter. Och samtidigt en övertygelse om att det kommer att ordna sig.

Hos andra gnager oron men Jan Theliander, prorektor på Högskolan Väst som tidigare jobbade på Saab säger att Trollhättan har förändrats mycket på senare år.

– Det klart att det finns många som är oroliga men jag tror inte man ska överdriva det, säger Jan Theliander, titta bara på vår versamhet, vi har 550 anställda och tusentals studenter och det finns andra verksamheter i Trollhättan och närområdet som tuffar på och som kommer att tuffa på oavsett vad som händer med Saab.

– Vi är inte lika beroende av Saab i dag som vi var på 1980-talet när jag jobbade där, fortsätter Jan Theliander, även om Saab är viktigt för kommunen och närområdet ändå.