Storsatsning på förskoleplatser

2:02 min

Med tillfälliga paviljonger vill Göteborgs kommun snabbt få fram 800 förskoleplatser. Det handlar om fem stora förskolor med upp till åtta avdelningar, bland annat en mitt i Frihamnsområdet.

– Fördelen med paviljonger är att det går snabbt från att beslutet fattats tills att man flyttar in, säger Anne Söderberg på kommunens lokalsekretariat.

Det är det stora behovet av barnomsorg, och på sina håll alltför långa köer, som tvingar kommunen att använda sig av paviljonger med tillfälligt bygglov på fem år, med förlängning möjlig till tio. Inget är klart men det handlar om stora förskolor, vart och ett upp till 144 barn på Heden, Toredalsgatan på Hisingen, Tellgrensgatan i Majorna, på Torpagatan vid Munkebäck och ett mitt i Frihamnsområdet.

Gabriella Ekebårn bor i Majorna-Linné där köerna är som längst, har precis fått in ett barn på dagis och hoppas få in sin andra grabb till våren och hon säger så här om paviljonger.

– På kort sikt är det väl en lösning. På lång sikt behövs det att man får ha barnen på samma ställe, säger Gabriella Ekebårn.

Förutom paviljonger byggs skolor om till förskolor. Det blir cirka 350 förskoleplatser. Hemtjänstlokaler tas över, äldreboenden byggs delvis om till förskolor. Tillsammmans blir det 1300 permanenta platser i år. Nästa år 1400.

Efter protester mot att förskolan vid Torpagatan i Munkebäck ska byggas på områdets gräsmatta, så minskas det från åtta till sex avdelningar. Anne Söderberg på Lokalsekretariatet tror att det kan bli ytterligare protester någonstans.