Tätare samarbete ska minska rekrytering till kriminella gäng

Flera myndigheter i Göteborg har nu kommit fram till hur rekryteringen till kriminella gäng ska stoppas.

Kommunen, polis, åklagare och kommunala bostadsbolag ska jobba tillsammans på ett helt nytt sätt - i nära samarbete - för att hindra ungdomar att dras in i kriminalitet.

I Göteborg finns cirka 270 ungdomar som polisen bedömer vara i riskzonen för att kunna rekryteras till dom kriminella gängen. Dessa ungdomar, framförallt killar, finns i huvudsak i Bergsjön, Biskopsgården, Lärjedalen och Gunnared.

Här gör polisen extra insatser och nu är det kommunens sak att svara på det - säger Lena Björck vid det kommunalägda bolaget Framtiden - som äger dom kommunala bostadsföretagen i Göteborg.

Många av ungdomarna som är i riskzonen hamnar mellan myndigheternas stolar - men nu ska hålen tätas. Lena Björck säger till Radio Göteborg att berörda myndigheter aldrig tidigare samarbetat så intimt som tanken är nu. Exempelvis kommer polisen att ha direkta ingångar till socialtjänsten, säger hon och dom kommunala bostadsbolagen ska ha en representant i polisens egen ledningsgrupp för denna insats.

Inga extra pengar kommer att skjutas till - utan tanken är att det nya arbetssättet ska bli en del av det normala arbetet.

Hur man kommer arbeta mer i detalj presenteras på en presskonferens senare på onsdagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".