"Det behövs en aktiv kampanj"

1:26 min

Den fängslade journalisten Dawit Isaaks barn anser att kampanjen för att få honom fri är den som gör att han fortfarande sitter fängslad. Men stödföreningen för Dawit Isaak menar att uppmärksamheten är viktig.

Familjen kritiserar arbetet som Dawits bror Esayas och Leif Öbrink, ordförande i stödföreningen för Dawit Isaak, bedriver sedan många år.

– Vi har kritiserat människorna som har politiserat den här frågan. Därmed har det blivit så att pappa inte blivit fri. Den här medieuppmärksamheten och att internationalisera frågan, det har inte funkat.

Bethlehem Isaak, hennes två syskon och mamma är kritiska till att det blivit politik av kampen att få Dawit Isaak fri. De vill hellre fokusera på andra relationer, som de sociala banden mellan Sverige och Eritrea. Men Leif Öbrink, ordförande i stödföreningen för Dawit Isaak tror inte att deras kamp försämrar chansen till ett frisläppande.

– Det tror jag inte alls att det gör eftersom de tre första åren hände ingenting och han blev inte frigiven. De orden hon säger är precis det som ambassaden och regeringsföreträdare säger.

Varför tror inte ni på tyst diplomati?

– Jag tror på det också. Men det behövs en aktiv kampanj. Han lever tack vare det här, säger Leif Öbrink.