Barnporrhärva

Två gripna i Göteborg

1:11 min

Två personer greps i dag i Göteborg misstänkta för barnpornografibrott. Tillslaget var samordnat och gripanden gjordes på flera andra platser i Sverige och Europa.

– Det här är resultatet av ett euporopeiskt samarbete där man via fildelningssajter har hittat folk som delar med sig av dokumentation om grova sexuella övergrepp på barn, säger kriminalinspektör Björn Sellström på Rikskriminalpolisen.

Från klockan sex i morse knackade det på dörren hos totalt tolv personer runtom i Sverige. Två personer greps i centrala Göteborg.

Insatser av det här slaget är oftast ganska odramatiska och ibland blir personerna till och med lättade, säger Björn Sellström.

– Det här är ju förknippat med mycket skuld och skam. Man hamnar i ett missbruk och har svårt att ta sig ur det. Inte sällan reagerar man med blandade känslor och med inslag av lättnad inför ett sådant här avslöjande.

Tillslaget gjordes i samarbete med 25 europeiska länder och hos de gripna har polisen tagit bilder och filmer i beslag från datorer och hårddiskar. De som greps i dag är troligen konsumenter och finns längst ner i pyramiden och nu gäller det att komma åt de som producerar barnporr.

– Det enklaste är att hitta konsumenterna. Men det viktigaste är att hitta producenterna, men det är betydligt svårare, säger Björn Sällström.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sr.se