Sponsor anklagas för kriminella kontakter

IFK Göteborgs största sponsor Prioritet Finans har enligt SVTs Uppdrag Granskning gjort affärer med kriminella.

I programmet som sänds i kväll visas flera exempel, bland annat ska Prioritet Finans ha köpt fakturor på 40 miljoner kronor av en person som har bakgrund i Uppsalamaffian och näringsförbud. Pengar som ska ha används till svarta löner.

– Varför ska man betala ut checkar till kunden och i det här fallet är det ju då personer som inte företräder bolaget officiellt som då representerar kunden och får ta emot checkar och sen kan gå på banken och ta ut kontanter. Förfaringssättet med checkar bedömer jag klockrent som misstanke om penningtvätt, säger åklagaren på ekobrottsmyndigheten i Stockholm Tomas Langrot till Uppdrag Granskning.

Och så här kommenterar vd för Prioritet Finans Nils Wiberg uppgifterna om att företaget skulle ha gjort affärer med kriminella:

– Verkligen inte! När vi får in en kund hos oss, som vi ska hjälpa med att köpa fakturor med mera, så går vi igenom kunden minituöst, vilka människor som står i bolaget, och så vidare att det är bra människor.

I ett fall så har ni ju gjort fel och har ändrat era rutiner, säger ni på er hemsida?

– Jo fel kan vi alla göra. Vi har begått ett fel helt rätt.

Men det är det enda?

– Vi är en stor organisation, jag kan inte garantera att det aldrig begås ett enda fel. Det kan inte du på Sveriges Radio, det kan ingen. Men det är inga medvetna fel.

P4 Göteborg har sökt ledningen för IFK Göteborg, men den vill avvakta kommentarer till efter programmet.

Lasse Nilsson
lasse.nilsson@sr.se