Saab

Rekonstruktören vill avbryta

Rekonstruktören Guy Lofalk har ansökt om att Saabs rekonstruktion avbryts, enligt ett pressmeddelande från Swedish Automobile.

Det är tingsrätten som avgör om rekonstruktionen av Saab Automobile ska avbrytas. Om rätten kommer fram till ett sådant beslut, träder de vilande konkursansökningarna mot Saab åter i kraft.

Enligt pressmeddelandet ska Saab i sin tur ansöka om att Guy Lofalk byts ut.

Det är Vänersborgs tingsrätt som avgör om rekonstruktionen ska avbrytas.
– Om det är rekonstruktören som lämnar in begäran ska rätten besluta att rekonstruktionen upphör om syftet med rekonstruktionen inte kan antas bli uppnått, säger Cecilia Tisell, rådman på Vänersborgs tingsrätt.

Syftet med en rekonstruktion är att företaget ska komma ut friskt på andra sidan.

Om Saabs rekonstruktion skulle avbrytas upphör vilandeförklaringen av konkursansökningar mot bolaget. Normalt sätter då tingsrätten ut konkursförhandlingar inom två veckor, enligt Cecilia Tisell. Det finns fyra vilande konkursansökningar från underleverantören Takata-Petris bolag.

Om rekonstruktionen upphör återupptas också Kronofogdens utmätningar mot Saab och det är fritt fram för andra fordringsägare att begära Saab i konkurs. Skulderna till leverantörerna uppgår till runt 1,4 miljarder kronor enligt Saab.

Saab har ingen skyldighet att begära sig själv i konkurs för att rekonstruktionen avbryts.