Papperslösa utnyttjas av Göteborgsföretag

1:26 min

Biltvättföretag i Göteborg utnyttjar asylsökande flyktingar och papperslösa som billig arbetskraft, det visar en granskning som P1-programmet Kaliber gjort. Samtidigt ger Arbetsförmedlingen ekonomiskt stöd till de illegala verksamheterna.

– Det blir inte mer än trehundra kronor om dagen, är det svartarbete så får man inte mer än så, berättar Ali, som egentligen heter något annat.

Han lever som gömd flykting i Göteborg och jobbar 10 timmar om dagen med att tvätta bilar. Han är en av flera papperslösa och asylsökande som jobbar svart på biltvättar runtom i Göteborg. På ställen där du kan få bilen handtvättad för en hundralapp.

Både Skatteverket och gränspolisen känner till att det finns oseriösa biltvättsföretag som utnyttjar flyktingar. Men enligt gränspolisen i Göteborg är det i princip riskfritt att anlita svart arbetskraft på det här sättet. De har inte resurser för att komma åt den här sortens brottslighet.

Samtidigt får flera av biltvättsföretagen som Kaliber granskat ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen för att betala löner. Även de ställen där Kaliber konstaterar att det finns svart arbetskraft.

Enligt Matts Leandersson, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Göteborg, kan de inte kontrollera alla företag de betalar ut stöd till.

– Det ingår inte i vårt uppdrag att göra de kontrollerna, säger han.

Matts Leandersson medger att det kan leda till att de ger ekonomiskt stöd till företag som har en olaglig verksamhet.

Frida Johanson
frida.johanson@sverigesradio.se

Sara Rönnberg
sara.ronnberg@sverigesradio.se