Stölder av koppar ökar igen

1:31 min

Kopparstölder har nu återigen börjat öka i Västra Götaland.

En bland de senast drabbade är Fässbergs Församling i Mölndal som i somras blev av med 120 kvadratmeter kopparplåt som tjuvarna plockade ner från församlingshemmets tak.

Och det är inte första gången som koppartjuvarna slår till mot församlingen - säger kyrkoheden Annar Aas.

--Nej ,de har ju tagit det här taket förra året.och de har tagit alla vara kopparrännor på kyrkan, de har snart snott all koppar som går att sno här.

Så du menar att ni är drabbade med jämna mellanrum?

--Ja så är det.Och det värsta är ju att de andra gångerna så har det inte varit mer i pengar än upp till självrisken ungefär men den här gången så har de ju förstört för en miljon säger han vidare.

Fässbergs församling är bara en av många som drabbats av kopparstölder det senaste året.Och polisen,som under perioden 2007 till 2009 lyckades få ner kopparstölder i samband med satsningen "kopparorm" får nu signaler att kopparstölder har återigen börjat öka i Västra Götaland.

Kommisarie Johan Lundberg, som lett kopparorm projektet anser att lösningen på kopparstölder är att göra det svårare att sälja stulet kopparskrot.

--Det effektivaste vapnet är att få ordning på branschen. Det kan inte vara okey att vem som helst får starta ett metallföretag och sälja och greja. Får vi en auktorisation där det är en omvänd moms redovisning så kommer det säkert att göra väldigt mycket.

Med tanke på enkelheten i den här lösningen så undrar man lite stilla varför man inte har hittat på det tidigare.

--Jag tror att allting sånt här tar tid. Nu har detta uppmärksammats av rikskriminalpolisen och vi har även hjälp av branschföretagarna. Och det tror jag kommer att leda till insikten att vi kommit till vägs ände och att det är hög tid att göra någonting åt problemet.