Svårt stoppa svartarbetet

1:23 min

Det är i princip riskfritt att utnyttja papperslösa som svart arbetskraft. Det menar Lars Skoglund, biträdande chef för gränspolisen i Göteborg.

I helgen avslöjade P1-programmet Kaliber hur papperslösa flyktingar utnyttjas som svart arbetskraft på biltvättar. Den här typen av oseriösa arbetsgivare är polisen väl medveten om, men kraven för att kunna pröva deras verksamhet rättsligt är för höga.
– Det är ju höga beviskrav för att få en arbetsgivare fälld och då blir det i regel de som arbetar där, som inte har klara papper som råkar illa ut, säger Lars Skoglund, biträdande gränspolischef i Göteborg.

Kaliber berättade igår om hur asylsökande och papperslösa utnyttjas som billig arbetskraft på biltvättar, ställen där kunder kan få sin bil handtvättad för någon hundralapp. Men den här typen av utnyttjande sker även inom fler områden och det är ett växande problem menar Lars skoglund.
– Vi har ju bara i Västra Götaland omkring 1 000 utländska medborgare som är efterlysta. Som alltså fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. De efterlysta blir fler och eftersom de är efterlysta får de inget stöd från samhället längre och de måste ju försörja sig på något vis.

Finns det andra områden än biltvättar där arbetskraft utnyttjas på samma sätt?
– Ja, vi var ute som sent som i torsdags tillsammans med Skattemyndigheten på ett ställe där man slaktar och där hittade vi en papperslös.

Så det finns lite överallt?
– Ja, det finns inom flera branscher.

Anna Olofsson
anna.olofsson@sr.se