Några holländare utanför tingsrätten

Uppmärksammad kravallrättegång mot holländare

Ett fyrtiotal holländare var på plats utanför Göteborgs tingsrätt i förmiddags då rättegången mot en 23-årig holländare inleddes.

23-åringen är misstänkt för grov misshandel av en polis uppe på en container utanför Hvitfeldtska gymnasiet under Eu-kravallerna för tre år sen.

Den åtalade nekar till brott och en omfattande kampanj i Holland och nu i Sverige - stödjer hans sak.

Åklagare Thomas Ahlstrand inledde rättegången med att så att säga be om ursäkt inför rätten - utredningen har inte kunnat bli fullständig då dom holländska myndigheterna inte lyckats hjälpa honom att få prata med den misstänkte 23-åringen, de vittnen han åberopar eller den film han ska visa för rätten.

Åklagaren påstår ändå att 23-åringen är skyldig till grov misshandel - och där poliser antecknat hans passnummer i samband med händelsen - försvaret påstår att en förväxling skett - åklagare Alhstrand.

23-åringens advokat Stig Centerwall är övertygad om att rätten lägger ner åtalet efter att han visat en film från containerbarrikaden utanför Hvitfeldtska gymnasiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".