Kyrkan granskar gravstenar

Polisen utreder om gårdagens olycka, när en åttaårig flicka omkom efter att ha fått en gravsten över sig, kan vara ett oaktsamhetsbrott.


Det kan vara ett oaktsamhetsbrott, såsom vållande till annans död, skriver Göteborgsposten. Och Svenska kyrkan uppmanade idag kyrkogårdschefer att kolla alla gravstenar.

Kyrkoansvariga i Bollebygd satte sig ned i ett möte på måndagsmorgonen för att gå igenom vad som hänt och diskutera vilka åtgärder man skall vidta. Samtidigt så går svenska kyrkan ut och uppmanar till konttroll av gravstenar.
– Vi har gått ut med ett påpekande till alla kyrkogårdschefer att se till att man verkligen har gjort en kontroll av alla gravstenar, säger Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent på Svenska kyrkan.

Reglerna finns sedan tidigare, men efter olyckan i Bollebygd vill kyrkan påminna om dem.

Enligt polisen var flickan på kyrkogården tillsammans med sin familj. Där ska hon ha lekt och klättrat på en större gravsten som vält och hamnat delvis under stenen.

Polisen fick larmet 13.50. Flickan fördes med livshtoande skador till Södra Älvsbrogs sjukhus i Borås, där hon senare avled av sina skador.

Polisen har spärrat av platsen och genomför nu en teknisk undersökning. Men enligt Ulf Andersson, inre befäl vid Boråspolisen, rör det sig troligen om en tragisk olycka.

– Vi spärrar av för att kunna utesluta allt annat. Visar det sig att det är tidens tand som gör att den välter är det ett rent tragiskt olycksfall, säger Ulf Andersson.