1 av 2
Platsen spärrades av efter den tragiska olyckan. Foto: Adam Ihse / Scanpix.
2 av 2
Flera ljus hade placerats på kyrktrappan. Foto: Mina Benaissa, P4 Sjuhärad.

Kyrkan granskar gravstenar

Polisen utreder om gårdagens olycka, när en åttaårig flicka omkom efter att ha fått en gravsten över sig, kan vara ett oaktsamhetsbrott.


Det kan vara ett oaktsamhetsbrott, såsom vållande till annans död, skriver Göteborgsposten. Och Svenska kyrkan uppmanade idag kyrkogårdschefer att kolla alla gravstenar.

Kyrkoansvariga i Bollebygd satte sig ned i ett möte på måndagsmorgonen för att gå igenom vad som hänt och diskutera vilka åtgärder man skall vidta. Samtidigt så går svenska kyrkan ut och uppmanar till konttroll av gravstenar.
– Vi har gått ut med ett påpekande till alla kyrkogårdschefer att se till att man verkligen har gjort en kontroll av alla gravstenar, säger Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent på Svenska kyrkan.

Reglerna finns sedan tidigare, men efter olyckan i Bollebygd vill kyrkan påminna om dem.

Enligt polisen var flickan på kyrkogården tillsammans med sin familj. Där ska hon ha lekt och klättrat på en större gravsten som vält och hamnat delvis under stenen.

Polisen fick larmet 13.50. Flickan fördes med livshtoande skador till Södra Älvsbrogs sjukhus i Borås, där hon senare avled av sina skador.

Polisen har spärrat av platsen och genomför nu en teknisk undersökning. Men enligt Ulf Andersson, inre befäl vid Boråspolisen, rör det sig troligen om en tragisk olycka.

– Vi spärrar av för att kunna utesluta allt annat. Visar det sig att det är tidens tand som gör att den välter är det ett rent tragiskt olycksfall, säger Ulf Andersson.

Kyrkogården ansvarar för säkerheten

Det finns reger för både kontroll och hur de ska vara fastsatta. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Att gravarna är säkra, är kyrkogårdsförvaltningens ansvar och inte gravrättsinnehavaren.  Gravstenar sitter fast med en metallsprint mellan sockel och sten. Det är kyrkogårdsförvaltningens ansvar att gravarna är säkra, och man kontrollerar också att de sitter fast ordentligt med jämna mellanrum.
Läs också: #text=4762947#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista