Företaget har utländska chaufförer. Något som leder till lönedumpning, enligt facket. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Svårt hindra farligt gods i tunnlar

1:29 min

Trots att det är förbjudet att köra farligt gods i våra tunnlar i Göteborg, kan ingen förare bötfällas, då det sen flera år tillbaks inte skyltas om att det är förbjudet.

– När en utländsk chaufför ser en tunnel som inte har en skyltning, då kan han räkna med att det här är riktigt. Att det är möjligt köra farligt gods i tunneln och man kan inte straffas för det, säger rättschefen Torkel Schlegel på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det finns förbud som Länsstyrelsen tagit men ett EU-direktiv väger tyngre. Trots förbud kan transporter fortsätta att köra i våra tunnlar, Götatunneln, Tingstadstunneln och Lundbytunneln vilket SVT:s Västnytts granskning visar.

Det är näringsdepartementet som i fem år jobbat med att få fram en ändring i Vägmärkesförordningen med nya skyltar, var och en med en enda bokstav för att berätta vad som får köras i den aktuella tunneln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista