Tredjeklassare beskriver kärlek

1:21 min

"Kärlek är" heter en musikteaterföreställning skriven av barn och spelad för barn på Göteborgsoperan. Tredjeklassarna i Västra Götalandsregionen har fått skriva och måla om kärlek och hela niohundra alster har operan fått.

Föreställningen, som har premiär på tisdagen, berättar med elevernas egna ord vad kärlek är.
– Jag läste och läste texterna om och om igen och då hittade jag en del spår eller ganska många spår men samtidigt ganska liknande spår eftersom alla barn är ungefär lika gamla, säger Mia Ringblom Hjertner som bearbetat barnens material.

Och är man i nioårs-åldern så kan kärlek vara mycket handfast: familj, husdjur, godis, glass och till och med hamburgare.

Mia Ringblom Hjertner hittade också vad hon kallar små små ord av kärlek.

Fenomenet kärlek berättas nu på scenen med barnens egna ord - och föreställningen kan ses som ett pedagogiskt projekt:

– De har fått två låter på cd så dom kan sjunga med i två sånger. De kommer hit och vi har hängt upp en hel massa teckningar som dom får se och så kommer dom att få uppleva teaterns och musikens underbara världgenom sina egna texter så konsten har en lång väg här, säger Mia Ringblom Hjertner. 

– Det är ett projekt på många plan och när de går härifrån så kommer de att få, istället för ett program, ett vykort som också är baserat på ett barns teckning där det står Kärlek äger och det kommer de att kunna skicka till någon och dessutom är scenografin en uppförstoring av en av teckningarna som barnen har gjort så det finns ett helhetstänkande i det hela.

                                                                                 Marianne Gråhn