Ny fästingsjukdom hittad i Göteborg

Forskare vid mikrobiologen i Göteborg är först i världen med att hitta en ny fästingburen sjukdom. Den överförs av fästingar från åkersorkar och skogsmöss till människor och kan ge patienter med nedsatt immunförsvar blodproppar i lungor och ben.

Forskarna har ingen aning om hur vanlig den är eftersom den inte varit känd tidigare.

--Vi var de första som upptäckte den här sjukdomen hos en patient 2009 och vid kallar den neosjukdomen för Candidatus neoehrlichia mikurensis är det ingen som kommer ihåg, säger Överläkarenoch professorn i mikrobiologi Christine Wennerås

Patienterna som kom in var mycket sjuka med bland annat feber runt 40 grader i veckovis.

– Sedan försökte man hitta orsaken till febern, berättar Christine Wennerås om sin manlige patient. Han var innne på sjukhus i tre vändor innan vi till slut lyckades hitta den här bakterien som inte går att odla. Vi använde oss av en metod som nyligen fått Nobelpriset där man letar efter små snuttar dna från bakterien i patienens blod.

Via en jättelik databas med dna-sekvenserna kunde forskarna komma fram till vilken bakterie det handlade om.

– Det var först då han kunde få rätt antibiotika och då blev han frisk direkt.

Så antibiotika biter på neosjukdomen?

– Ja. som tur är. Det som är otäckt är att den kan ge blodproppar och det kan vara livshotande. Alla tre patienter kom ju från göteborgstrakten och hade underliggande kroniska sjukdomar som leukemi och reumatism och nedsatt infektionsförsvar.

Hur den här smittan drabbar friska personer vet vi inte. Jag tror att det är mycket lindrigare symtom men det vet vi alltså inte, säger professor Wennerås.

Ingen av de fästingar från göteborgsområdet som mikrobiologen hittills hunnit samla in har burit på neosmitta ändå tros var tionde fästing bära på sjukan.

Tror ni att det finns någon möjlighet att få något vaccin mot neosjukan?

--Det ligger i sådana fall mycket långt fram i tiden eftersom inten lyckats odla bakterien och då kan man med dagens metoder inte framställa något vaccin.

Chrstine Wennerås tycker ändå att man tryggt kan fortsätta vistas i hagar och i skogen.

– Är det så att man drabbas av hög feber och blodproppar så bör man tänka på den här sjukdomen. Många märker ju inte att de blivit bitna av en fästing. Den ger ingen ring lik den borrelia ofta ger. Då ska man be sin läkare ta ett sådant blodprov och skicka till oss på mikrobiologen här i Göteborg men annars tycker jag inte man ska ha några förhållningsregler. Man ska förstås vara ute i naturen och njuta.

Epp Anderson

epp.anderson@sverigesradio.se