Tågen ska rulla igen vid 14-tiden

0:45 min

Förseningarna fortsätter i all tågtrafik som går via Hallsberg, bland annat då på sträckan mellan Stockholm och Göteborg. Det är efterverkningarna efter den kontaktledning i Hallsberg som revs ner igår kväll.

Tågen får nu samsas på ett spår och enligt Trafikverkets nya prognos ska trafiken ske på två spår från klockan 14.

Sanna Martin satt på en av tågen mot Göteborg. Efter att oinformerade ha stått still utanför Hallsbergi en timme, gått på en åker för att byta till buss och mer väntan på andra bussresenärer kom hon till slut fram till Göteborg tjugo i fyra i natt - fyra timmar försenad.

--Det var lynschstämning ombord, berättar Sanna Martin. Jag tycker otroligt synd om dem som jobbar på tågen och tvingas försvara SJ i de lägena.

Hur yttrade sig lynschstämningen?

– Folk var beredda att gå av och ta en taxi och då var vi i mitten av ingenstans. Det gick inte att beställa bilar dit. Det var många som försökte. Hade vi tidigare fått veta att det var ett så allvarligt fel som en neddragen kontakledning så hade vi kunnat ta hyrbilare eller bussar direkt från det första stället vid 22-tiden. Då hade vi varit framme långt tidigare.

– De skötte det inte bra, sammanfattar Sanna Martin.

Tidigare idag sade Lars Hedström, på Trafikverkets pressjour:

– Alla tåg påverkas ju. När man har enkelspårsdrift och tågen i båda riktningar ska samsas om ett spår så blir det förseningar på 5-30 minuter för varje tåg, säger

Nu på morgonen ligger förseningarna säkert uppemot 20-30 minuter. Tågen mellan Göteborg och Stockholm dragits med förseningar hela morgonen - först vid lunchtid väntas tågen rulla som vanligt igen.

--Det är jätteeländigt att det sker på den sämsta tiden, på morgonen. Det om skedde i natt var väl inte så stort problem, men nu är det jättestora problem, sa Lars Hedström tidigare i morse.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se