Mölndalsföretag läggs ner

1:29 min

Drygt 100 anställda på medicinteknikföretaget Carmel Pharma berörs när företaget lägger ner sin verksamhet i Mölndal.

Företagets nya ägare, amerikanska BD, har beslutat sig för att flytta produktionen till koncernens spanska fabrik.

--Vi behöver spara pengar kring den här produktionen, så att vi kan ha råd att investera för tillväxt. BD har tillgänglig kapacitet och infrastruktur på flera ställen i världen så att vi kan flytta utan att ersätta alla anställda och utan att bygga mer produktionsyta, säger Hasse Bengtsson, vd vid Carmel Pharma, till P4 Göteborg.

Carmel Pharma utvecklar slutna system som används vid hantering av farliga läkemedel. Med hjälp av deras produkter behöver sjukhuspersonal aldrig komma i kontakt med till exempel giftiga dofter.

I augusti i år blev företaget uppköpt av amerikanska BD. Då pratades det om att satsa och att öka produktionen i Mölndal, men idag är läget ett annat.

De drygt 100 anställda som nu förlorar jobben är chockade efter beskedet om nedläggning.

– De är förbannade, besvikna, ledsna och de frågar sig hur detta kan vara möjligt. Jag tror att det var väntat att något skulle ske, men inte så här snabbt, säger Hasse Bengtsson.

Produktionen vid Carmel Pharma ska vara flyttad inom ett år, då berörs omkring 40 personer. Under 2013 berörs övriga då även produktutveckling flyttas från Mölndal till Europa.

– Vi får se vad som händer under förhandlingarna, men avsikten är att flytten ska vara klar i oktober nästa år, säger Hasse Bengtsson, vd vid Carmel Pharma, till P4 Göteborg.

Karin Ivarsson
karin.k.ivarsson@sr.se>